In Uganda is een 30-jarige man overleden aan het marburgvirus, een zeer besmettelijke ziekte die lijkt op ebola. Tachtig mensen die met hem in contact zijn geweest, zijn in quarantaine geplaatst.

Het slachtoffer werkte als radioloog. Hij overleed vorige week, terwijl hij aan het werk was in een ziekenhuis in Kampala. Ongeveer tien dagen eerder klaagde hij al over hoofdpijn, buikpijn, diarree en het opbraken van bloed.

Marburg is een dodelijke koorts die gepaard gaat met bloedingen. Het begint met ernstige hoofdpijn. In meer dan tachtig procent van de gevallen overlijdt de patiënt binnen negen dagen.

Geen vaccin

Net als ebola wordt de ziekte overgedragen via bijvoorbeeld bloed of speeksel, of door contact met besmette wilde dieren zoals apen. Er is geen vaccin of specifieke behandeling bekend voor het marburgvirus.

Volgens artsen heeft de broer van het slachtoffer inmiddels dezelfde klachten. Zestig van de mensen die contact met de man hebben gehad, werken in de gezondheidszorg.

Ebola

Marburg heeft een incubatieperiode van 14 dagen, bij ebola is dat 21 dagen. Op dit moment vindt in West-Afrika de grootste uitbraak van ebola ooit plaats. Inmiddels zijn meer dan 3400 mensen overleden aan de ziekte.

Uganda is in het verleden vaker getroffen door uitbraken van marburg en ebola. In 2000 werd bij 425 mensen ebola geconstateerd, meer dan de helft van hen stierf toen aan de ziekte.

STER reclame