NOS Nieuws Politiek Aangepast

Spekman wil meer activisme PvdA

De PvdA moet activistischer worden. Dat zegt partijvoorzitter Spekman vanavond in een reportage van Nieuwsuur. Hij vindt dat er ruimte is, nu veel wetgeving van het kabinet is aangenomen. "En die ruimte gaan we gebruiken."

Spekman zegt dit naar aanleiding van de onrust die er is over het overhevelen van zorgtaken naar de gemeenten. Veel mensen vragen zich volgens hem af of ze straks nog wel goede zorg krijgen. "Op dit onderwerp proef ik de gierende onzekerheid van mensen."

De PvdA-voorzitter heeft daarom een actie op touw gezet waaraan alle gelederen van de PvdA meedoen: van de wetenschappers van de Wiardi Beckmanstichting tot de leden van de partij die in de zorg werken.

Boos op PvdA

Het idee is dat al deze mensen een vinger aan de pols houden en waarschuwen als er problemen zijn bij de zorg in gemeenten. "Als er fouten optreden, vind ik dat we gelijk moeten optreden als politieke partij. Dat is de dure plicht van de Partij van de Arbeid, die staat voor een verzorgingsstaat die mensen zekerheid biedt."

De PvdA is als regeringspartij zelf medeverantwoordelijk voor de zogenoemde decentralisatie van de zorg. En Spekman staat daar ook nog steeds achter, zegt hij. Maar hij snapt dat de verandering mensen onzeker maakt "en soms ook boos, juist ook op de PvdA".

Als het aan Spekman ligt, gaat zijn partij voortaan weer meer aan dit soort activistische politiek doen. "Ik houd daar erg van, want ik vind dat we tussen de mensen moeten werken. Ik vind het belangrijk dat we politiek bedrijven vanuit onze eigen waarden en dat we onszelf nooit verloochenen."

Meer over dit onderwerp vanaf 22.00 uur in Nieuwsuur op NPO 2.

STER reclame