NOS SportAangepast

Zwaar hoofdletsel coureur Bianchi

Formule 1-coureur Jules Bianchi vloog tijdens de GP van Japan uit de bocht en crashte hard tegen een takelwagen. Hij werd buiten bewustzijn afgevoerd in een ambulance. De Fransman is inmiddels geopereerd in het ziekenhuis en ligt niet meer aan de kunstmatige beademing.

Formule 1-commentator Louis Dekker: "Eerst ging Adrian Sutil er af en dat liep nog redelijk goed af. Maar precies op dezelfde plek raakte Bianchi een ronde later van de baan. Hard, ongecontroleerd en zijn auto was onbestuurbaar."

Op die plek stond net een kraanwagen om de auto van Sutil van de baan te takelen. "Bianchi kwam niet terecht in de bandenstapel of de vangrail, maar reed zijwaarts tegen die takelwagen", zegt Dekker. "Niet de ideale plek om iets te raken. Eigenlijk is het de slechtste plek mogelijk."

Sutil reageerde na het ongeluk geschrokken. En was zeer bezorgd over de situatie van Bianchi. Van het ongeluk zijn nog geen bewegende beelden. Dekker: "Elke auto heeft een 'onboardcamera'. Dus de beelden zijn er, alleen heeft de FIA besloten die nog niet vrij te geven."

In het ziekenhuis waar Bianchi is behandeld zijn ook verschillende Formule 1-coureurs gekomen om hem bij te staan.

Geen vreugde

Lewis Hamilton won uiteindelijk de GP van Japan. Hij reed op de eerste plaats toen de race in ronde 46 werd gestaakt. Stalgenoot Nico Rosberg eindigde als tweede. "Er was geen vreugde bij de prijsuitreiking", vertelt Dekker. "Alle coureurs waren maar met één ding bezig: hoe is het met Jules?"

Opmerkelijk vindt Dekker de reactie van coureur Felipe Massa na afloop. "Massa zei al tegen zijn team dat er veel te veel water op de baan lag. Dat was vijf rondes vóór het ongeluk van Bianchi. Het regende te hard, vond hij."

Onverantwoord

"Nu begint de discussie of deze race wel had mogen starten", vertelt Dekker. "Waarom werd er zo laat ingegrepen? Ik verwacht dat daar deze week flink over wordt gediscussieerd."

Er zijn enkele foto's opgedoken van de crash. "Je ziet Bianchi verdwijnen onder die takelwagen. Dan vraag je je af: wat is er met zijn helm en hoofd gebeurd? Wat is er geraakt, wat is er nog heel? En op de foto's lijkt het alsof er veel kapot is..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl