NOS NieuwsAangepast

Moeder wil jihadisten redden

In Frankrijk is de toename van het aantal jihadgangers schrikbarend. Bijna duizend Franse jongeren zijn al vertrokken naar Syrië en Irak. En er komen dagelijks twee tot drie bij. Dominique Bons, moeder van jihadganger Nicolas, schreeuwt samen met lotgenoten om hulp.

Haar zoon Nicolas plaatste propagandafilms op internet die voor veel ophef zorgden in Frankrijk. Hij riep zelfs president François Hollande op zich te bekeren tot de islam. Nieuwsuur-correspondent Saskia Dekkers zocht zijn moeder op.

Niet serieus genomen

"In het begin merkte ik niks alarmerends, maar na verloop van tijd begon hij radicale teksten te gebruiken. Hij wilde niet meer deelnemen aan verjaardagen en Kerstmis. Hij deed denigrerend tegen meisjes omdat ze niet de goede kleren droegen." Dominique waarschuwde de politie en later ook de regering, maar zij namen haar niet serieus.

"Ze kwamen pas in actie toen mijn zoon vanuit Syrië een video plaatste op YouTube met een oproep aan Franse moslimjongeren en aan de president." Op haar website verzamelt Dominique verhalen van ouders van jihadgangers uit heel Europa.

'Niet in mijn naam'

Ook moslimorganisaties in Frankrijk maken zich openlijk zorgen om de toename van het aantal aanhangers van de terreurorganisatie IS. Na de onthoofding van de Franse gids Hervé Gourdel in Algerije riepen de twee grootste moslimorganisaties van Frankrijk op tot protest. In Parijs verzamelden ze zich een week geleden voor de Grote Moskee met borden waarop stond 'Niet in mijn naam'.

Moslims uit alle lagen van de Franse bevolking sluiten zich aan bij IS. In twintig procent van de gevallen gaat het om autochtone Fransen die zich tot de islam hebben bekeerd.

Strenge wet

Met zo'n vijf miljoen moslims heeft Frankrijk de grootste moslimpopulatie van Europa. Het parlement heeft in september een strenge antiterrorismewet aangenomen. Van Fransen bij wie het vermoeden bestaat dat ze zich bij IS willen aansluiten mag het paspoort worden afgenomen. Propagandistische video's worden zoveel mogelijk geblokkeerd op internet.

Dit is de eerste in een serie reportages over de aanpak van jihadisme in Europa. Meer in Nieuwsuur vanavond om 22.00 uur op NPO 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl