NOS NieuwsAangepast

Hoogleraar wint kwakzalversprijs

Hoogleraar Pauline Meurs krijgt de prijs voor kwakzalver van het jaar. Meurs is voorzitter van instituut ZonMw, dat gezondheidsonderzoek financiert. ZonMw heeft het ministerie van VWS en de NWO als opdrachtgevers.

Meurs krijgt de Meester Kackadorisprijs 2014 onder meer vanwege een rapport dat ZonMw dit voorjaar heeft gepubliceerd. Daarin werd volgens de Vereniging Tegen De Kwakzalverij geadviseerd om meer onderzoek te doen naar alternatieve behandelingen.

Volgens de voorzitter van de Vereniging Tegen De Kwakzalverij, Catherine de Jong, kan het niet zo zijn dat iemand die de leiding heeft over een zelfstandig bestuursorgaan geld, tijd en mankracht wil besteden aan dit soort onderzoek. "Er wordt al 30, 40 jaar onderzoek gedaan naar alternatieve geneeswijzen en de resultaten komen nooit verder dan het placebo-effect", stelt De Jong.

Wetenschappelijk bewezen

Via de woordvoering laat Pauline Meurs weten dat ZonMw zich inzet voor zowel reguliere als complementaire zorg. In beide gevallen moet de effectiviteit van de zorg wel wetenschappelijk zijn bewezen.

De hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zal de kwakzalversprijs niet in ontvangst nemen. Volgens Meurs ontbreekt bij de Vereniging Tegen De Kwakzalverij een open discussie over aanvullende zorg naast de reguliere behandelingen.

De naam van de prijs is ontleend aan een toneelstuk van Marnix van Sint-Aldegonde uit de zeventiende eeuw. De prijs ging eerder naar GroenLinks, de NCRV en Halbe Zijlstra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl