NOS NieuwsAangepast

Minister tegen tientje avondarts

Minister Schippers ziet niets in het idee om mensen een tientje extra te laten betalen als zij 's avonds of in het weekend naar de huisartsenpost gaan. "Als we dat gaan doen zit de spoedeisende hulp weer heel snel vol, en die is duurder dan de huisartsenposten."

Het idee van het extra tientje komt van huisartsen zelf. Uit onderzoek van het Radboud UMC in Nijmegen blijkt dat huisartsen de werkdruk hoog vinden op hun avond- en weekenddiensten bij de huisartsenpost. Ook door patiënten die de volgende dag makkelijk naar hun eigen arts hadden kunnen gaan.

De helft van hen, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek, denkt dat een tientje of meer extra eigen bijdrage mensen ervan zou kunnen weerhouden onnodig van het spreekuur buiten werktijden gebruik te maken. Anderen pleiten voor publieksvoorlichting.

24-uurs maatschappij

Onderzoeker Paul Giesen, zelf ook huisarts, zegt dat de belangrijkste redenen van een bezoek voor patiënten zijn: de 24-uurs maatschappij, ongerustheid en de makkelijke toegang tot de huisartsenpost.

Giesen: "Het is een trend die een aantal jaren geleden is ingezet en sindsdien is afgevlakt en zelfs een beetje is afgenomen. Toch beleven de huisartsenposten het als een flinke werkdruk." Hij benadrukt dat het wel patiënten zijn die terecht naar een huisarts willen.

Ergernis

Schippers begrijpt dat werkende mensen overdag soms geen tijd hebben om naar de huisarts te gaan voor minder acute klachten. "Er zijn veel gezinnen waar twee mensen werken, dan is het fijn als je 's avonds bij de huisarts terecht kan."

Maar de minister kan zich ook de ergernis van de huisartsen voorstellen. "Ik doe daarom een oproep aan ze: doe ook eens een avondspreekuur voor je eigen patiënten die overdag werken."

Giesen is in zijn eigen praktijk begonnen met een spreekuur op koopavond. "Dat loopt als een tierelier. Maar artsen werken gemiddeld al 50 uur in de week, en extra avondpersoneel is ook kostbaar. Dat zijn weer de keerzijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl