1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS VoetbalAangepast

Kuijt: van Liechtenstein tot Italië

Dirk Kuijt maakte op 3 september 2004 zijn debuut in het Nederlands elftal. Na het EK 2004, dat voor Oranje eindigde in de halve finales, kreeg de speler van Feyenoord de eerste speelminuten van bondscoach Marco van Basten.

De toen al 24-jarige Kuijt kwam tegen Liechtenstein na rust in het veld voor Romano Denneboom. Het stond op dat moment 1-0 door een doelpunt van Mark van Bommel. André Ooijer en Denny Landzaat bepaalden de eindstand op 3-0. Kuijt maakte zijn eerste doelpunt in zijn derde interland. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Macedonië (2-2) tekende hij voor de 2-1 in de 66ste minuut.

Zesde

Omdat Kuijt een frisse indruk maakte bij zijn debuut, verdween hij nooit meer uit het oog van de bondscoaches van Oranje. Hij acteerde vijftien keer op een WK (2006, 2010 en 2014), zes keer op een EK (2008 en 2012) en kwam in totaal tot 104 interlands (76 basisplaatsen en 28 keer als invaller).

Met dat aantal staat Kuijt zesde op de lijst van de spelers met de meeste wedstrijden voor Oranje. Alleen Edwin van der Sar (130), Frank de Boer (112), Rafael van der Vaart (109), Wesley Sneijder (107) en Giovanni van Bronckhorst (106) speelden meer duels.

Als snelste tot honderd

Kuijt had op de tweede plaats kunnen staan, want hij zat ook nog acht keer op de bank zonder in te vallen. Kuijt bereikte de mijlpaal van honderd duels wel als snelste, namelijk in negen jaar en 299 dagen. In het duel met Mexico (2-1) op het laatste WK, precies zeven jaar na het overlijden van zijn vader, bereikte hij deze mijlpaal.

Hoewel Kuijt altijd de ambitie had om vaste nummer 9 te worden, lukte dit de blonde aanvaller uit Katwijk niet. Eerst moest hij Ruud van Nistelrooij voor zich dulden en later kregen Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie de voorkeur. Hij speelde de meeste interlands als rechteraanvaller, maar hij maakte ook zijn minuten als linksbuiten, spits, linksback, rechtsback en rechtermiddenvelder.

Het oefenduel met Italië van vorige maand (2-0 verlies) was de laatste wedstrijd van Kuijt in Oranje. Of hij écht afscheid heeft genomen? "Als de nood aan de man is en Oranje me nodig heeft, dan zal ik er vanzelfsprekend staan voor de bondscoach, mijn medespelers en de fans", liet Kuijt, die nu speelt bij het Turkse Fenerbahçe, nog even ontvallen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl