NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar misbruik Australië

De Australische regering heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar berichten over wantoestanden op het eiland Nauru, waar asielzoekers worden opgevangen. Vrouwelijke bootvluchtelingen zouden door bewakers seksueel worden geïntimideerd. Ze zouden pas mogen douchen in ruil voor seksuele diensten. Ook zouden kinderen worden gedwongen seks met elkaar te hebben.

De oppositiepartijen Labour en de Groenen hadden aangedrongen op een onderzoek. Minister Morrison van Immigratie noemde de berichten over misbruik afschuwelijk. Hij wil een duidelijk beeld krijgen van de situatie op het eiland.

Aangedikt

Morrison houdt er rekening mee dat de negatieve berichten over Nauru uit politieke motieven extra worden aangedikt. Er is veel kritiek op de manier waarop Australië probeert de grote stroom bootvluchtelingen in te dammen. De centra op Nauru en in Papoea-Nieuw-Guinea zitten overvol. Op Nauru zitten ruim 1200 asielzoekers. Australië heeft daarom een overeenkomst gesloten met Cambodja dat de asielzoekers naar dat land worden gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl