NOS NieuwsAangepast

Met een 3D-printer een botje printen in Utrecht

Met deze 3D-bioprinter moet 'levend weefsel' geprint gaan worden. | NOS

Een nieuw stukje bot printen met een 3D-printer: dát moeten studenten in Utrecht gaan leren. Vanaf 2015 kunnen zij aan de universiteit Utrecht de master Biofabrication doen. Met deze studie specialiseren studenten zich in de technologie voor het maken van weefsels, waaronder 3D-bioprinten.

"We hopen over vier jaar bot of kraakbeen te gaan printen", zegt Wouter Dhert, hoogleraar translationeel onderzoek van het steun- en bewegingsapparaat bij het universitair medisch centrum Utrecht. "Er is veel kennis nodig en dat krijg je alleen maar als je meer specialisten hebt. Die moeten het 3D-bioprinten naar een hoger niveau tillen."

Biofabrication, wat is dat?

Het menselijk lichaam kan veel, maar hele organen opnieuw groeien, dat zit er niet in. Daar komt Biofabrication om de hoek kijken. Door (delen van) organen te printen met een 3D-printer, kun je het lichaam helpen een orgaan te herstellen.

Denk bijvoorbeeld aan het herstellen van kraakbeen, bot, spieren, zenuwen en huid. Op den duur kunnen misschien zelfs hele organen worden geprint, maar dat kan nog tientallen jaren duren.

De Universiteit Utrecht maakte een 'zo-3D-bioprint-ik-een-stukje-bot-filmpje':

Knappe koppen

De universiteit is de eerste ter wereld die een master Biofabrication aanbiedt. Je moet wel van goede huize komen: de universiteit gaat een strenge selectieprocedure houden en heeft maar plek voor tien "knappe koppen". De master is een samenwerking met een universiteit in Duitsland (Würzburg) en twee universiteiten in Australie (Queensland University en University of Wollongong).

"We zijn op zoek naar studenten die gebruik willen maken van de kansen", zegt Dhert. "Dit is een disruptive technology, het gaat écht wat veranderen en borduurt niet voort op bestaande paden. De studenten gaan iets heel nieuws doen in de geneeskunde, dus ze moeten ook echt spannende dingen willen doen."

Het lab where the magic happens | NOS

Levend weefsel

Biofabrication staat in de kinderschoenen. De studenten gaan vooral heel veel onderzoek doen. De eerste stap is nu 'levend weefsel' ontwikkelen om medicijnen op te testen. "Uiteindelijk kan je die ook gebruiken voor transplantatie, stukjes echt levend weefsel", zegt Jos Malda, programmaleider van de master Biofrabication.

In 2015 organiseert Nederland een conferentie over Biofabrication. Hier vind je de pagina van de master.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl