Koning Willem-Alexander gaat binnenkort werken vanuit de achtertuin van de Eikenhorst, waar hij woont. Daar wordt deze maand een tijdelijke werkruimte ingericht.

De tijdelijke werkruimte in de achtertuin voor de koning wordt een gebouw van 7 bij 36 meter en gaat 400.000 euro kosten. Er moeten een hal, een vergaderzaal, twee spreekkamers voor de koning en de koningin, wc's en een pantry komen.

Geen container gebouwtje

De gemeente Wassenaar heeft een vergunning afgegeven voor de noodruimte. Die zal blijven staan tot de koning en zijn gezin naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag verhuizen, ergens in 2017.

Volgens een verhuurder van dit soort noodruimtes hoeft de koning niet bang te zijn dat hij in een containergebouwtje komt te zitten. "Je kunt alle kanten op met dit product. We kunnen bouwen met betonnen vloeren, akoestische plafonds. Je kunt hem binnen en buiten aankleden, van gestukte binnenwanden tot houten buitenplaten. Zo merk je eigenlijk niet meer dat je in een unit zit."

Groot onderhoud

Op Prinsjesdag werd bekend dat Paleis Huis ten Bosch, het voormalig woon- en werkpaleis van prinses Beatrix, de komende jaren voor 35 miljoen grondig verbouwd zal worden. Er is sprake van groot achterstallig onderhoud aan het rijksmonument. Ook moeten onder meer alle technische installaties vernieuwd worden en wordt het woongedeelte van het Paleis gemoderniseerd.

De koning werkt nu vanuit Paleis Noordeinde, ook in Den Haag. Maar daar is volgens het Rijksvastgoedbedrijf niet voldoende plek voor ontvangsten en vergaderingen. Dat komt vooral doordat er veel kantoren zijn van mensen die voor de koning werken bij de Dienst Koninklijk Huis. Het paleis is vol.

Dat zou ook gelden voor Noordeinde 66, het pand dat verbonden is met het paleis, met een woonoppervlakte van 640 m2. Het pand, dat onlangs voor 3,7 miljoen is verbouwd, wordt door prinses Beatrix gebruikt.

Amsterdam te ver

Behalve Paleis Noordeinde en Paleis Huis ten Bosch heeft de Staat ook het Paleis op de Dam in Amsterdam aan het staatshoofd ter beschikking gesteld. Dat is echter geen optie, omdat het te ver weg is van zijn woonhuis in Wassenaar en bovendien is opengesteld voor publiek.

STER reclame