NOS NieuwsAangepast

Vrees voor ebola tijdens hadj

Vanwege de uitbraak van ebola is de hadj dit jaar anders dan de afgelopen jaren. Saudi-Arabië heeft strenge maatregelen genomen om te voorkomen dat het virus zich daar de komende dagen verspreidt. Ongeveer twee miljoen moslims zijn naar de stad Mekka gereisd om aan de jaarlijkse pelgrimage deel te nemen.

Geen visum

Saudi-Arabië heeft geen visum gegeven aan mensen uit gebieden waar de ebola-epidemie woedt. Dat zijn vooral de Afrikaanse landen Liberia, Sierra Leone en Guinée. Van passagiers wordt gecontroleerd of ze niet zijn overgestapt in een van de drie landen.

Mensen uit Nigeria krijgen wel een visum. In dat land zijn ook besmettingen geconstateerd, maar de autoriteiten hebben de situatie inmiddels onder controle. De verwachting is dat het land binnenkort ebola-vrij is.

In Saudi-Arabië zijn 22.000 medici ingezet om gevallen van ebola op te sporen. De Saudische regering heeft ruimtes ingericht waar besmette pelgrims in quarantaine kunnen worden geplaatst. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen roept de Saudische minister van Volksgezondheid de pelgrims op om zich geen zorgen te maken.

Selfie

Een opvallende oproep dit jaar van Saudische moslimgeleerden: maak geen selfies tijdens de hadj. Volgens de geleerden moet de bedevaart gaan om spiritualiteit en past een selfie daar niet bij.

De Huffington Post citeert een Saudische geleerde die zegt dat de profeet Mohammed ooit zei dat tijdens de hadj niet mag worden opgeschept. "Een selfie gaat tegen de waardes van de profeet in", aldus de moslimgeleerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl