NOS NieuwsAangepast

"Ordina kreeg illegale steun"

Ambtenaren hebben ICT-leverancier Ordina verschillende keren vertrouwelijke documenten toegespeeld waardoor Ordina bij aanbestedingsprocedures een illegale voorsprong had. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla.

Zembla kreeg via een klokkenluider een USB-stick in handen vol met bedrijfsgegevens van Ordina. Daarbij zaten bedrijfsplannen, adressenbestanden en zo'n honderdduizend e-mails. Het grootste deel is geschreven tussen 2005 en 2010. Vooral de e-mails onthullen hoe er soms zaken werd gedaan.

Gemeente Rotterdam

Zo blijkt dat een ambtenaar van de gemeente Rotterdam in 2009 Ordina voorinformatie gaf over de aanbesteding van een softwareproject ter waarde van enkele tientallen miljoenen euro's. Hij gaf ze het conceptbestek, in ruil voor een later te bepalen wederdienst. Professor Integriteit Hans van den Heuvel zegt daarover in Zembla: "Dit is geen aanbesteding, dit is bedrog van het zuiverste water".

Ook in een aanbestedingsprocedure voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zou Ordina de regels hebben ontdoken. Het bedrijf zou bij het opstellen van een offerte geholpen zijn door een bureau dat juist door de IND was ingehuurd. Minister Opstelten heeft de Autoriteit Consument en Markt gevraagd deze zaak te onderzoeken.

Bouwfraude

De derde zaak speelt ook in Rotterdam. In 2006 werd een Europese aanbesteding voorafgaand aan de procedure verdeeld tussen Logica CMG, Cap Gemini en Ordina. Uit e-mails blijkt dat de marktverdeling plaatsvond in overeenstemming met de gemeente.

Hoogleraar Chris Jansen ziet overeenkomsten met de bouwfraude uit 2001: "De vergelijking ligt natuurlijk voor het grijpen. Dat in feite een aantal bedrijven in de sector afspraken met elkaar maken, al dan niet met medeweten van de overheid, om tot een verdeling van opdrachten over te gaan".

Zondag kwam al naar buiten dat Ordina vanuit Defensie vertrouwelijke informatie kreeg doorgespeeld.

Zembla, vanavond 20.25 uur op NPO2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl