De boetes die toezichthouders AFM (Autoriteit Financiële Markten) en DNB (De Nederlandsche Bank) uitdelen aan banken, verzekeraars, pensioenfondsen en accountantsorganisaties, moeten in de schatkist terechtkomen. Dat vinden onder meer PvdA, PVV en SP.

De partijen vinden het een risico dat als AFM en DNB het geld voor een deel zelf mogen houden, ze misschien onnodig boetes op gaan leggen. "Het heeft een verkeerde werking, dat zelf uitdelen en mogen houden van boetes", zegt PvdA-Kamerlid Nijboer. Hij noemt het een principiële kwestie.

"De politieboetes komen toch ook niet terecht bij de politie?" zegt SP-Kamerlid Merkies. PVV-Kamerlid Van Dijk sluit zich hierbij aan.

Foute boel

Minister Dijsselbloem wil juist dat ze een deel van het geld, 2,5 miljoen euro per jaar, houden. "Als het ergens foute boel is, moet er meteen meer toezicht komen, dat leidt tot extra kosten. Die rekening moet niet bij de goede bedrijven komen te liggen."

Het CDA vindt juist dat AFM en DNB nog meer mogen houden van hun boetes: 5 miljoen euro. Minister Dijsselbloem probeert de Kamer voor dinsdag te overtuigen, als er over de nieuwe wet wordt gestemd.

STER reclame