NOS NieuwsAangepast

In Duitsland vooral groene stroom

Groene energie is dit jaar voor het eerst de belangrijkste energiebron in Duitsland. Windmolens, zonnepanelen, waterkrachtcentrales en biomassa leverden in de eerste negen maanden 27,7 procent van het totale energieverbuik in Duitsland.

Stroom uit bruinkoolcentrales is nu de tweede bron met 26,3 procent, blijkt uit cijfers van het Duitse expertisecentrum voor schonere energie Agora.

De Duitse regering besloot enkele jaren geleden om te stoppen met kernenergie en veel geld vrij te maken voor de overstap op schonere manieren van stroomproductie. In 2020 willen de Duitsers dat 35 procent van het stroomverbruik van groene bronnen komt.

Overtollig

Het grootste deel van de groene energie kwam de eerste maanden van dit jaar van windmolens (9,5%), gevolgd door biomassa (8,1%). Op de derde plaats komt zonne-energie.

Op dagen dat de weersomstandigheden gunstig waren, produceerden de groene bronnen zoveel energie dat er te veel stroom via het Duitse stroomnetwerk verwerkt moest worden. Op die dagen kregen de buurlanden van Duitsland geld toe om de overtollige stroom af te nemen. De overproductie kwam mede doordat kolencentrales er niet in slaagden hun productie snel terug te schroeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl