NOS NieuwsAangepast

Robot bedreigt tot 3 miljoen banen

Door robotisering en automatisering verdwijnen de komende decennia mogelijk 2 tot 3 miljoen banen in Nederland, zegt accountantskantoor Deloitte op basis van onderzoek.

Vooral mensen met administratieve en lagere dienstverlenende functies lopen het risico dat hun baan verdwijnt door automatisering. Het gaat dan bijvoorbeeld om tomatenplukkers, postsorteerders, boekhoudkundig medewerkers en verkopers.

Bijbaantje

Jongeren met een bijbaantje lopen ook relatief veel risico. Dat is omdat bijbaantjes vaak bestaan uit repetitief werk, dat robots ook kunnen doen. Mensen met kunstzinnige, maatschappelijke en wetenschappelijke beroepen hoeven het minst te vrezen dat robots hun baan innemen, zegt Deloitte

Maandag zei minister Asscher dat er banen dreigen te verdwijnen door robotisering.

702 beroepen

Deloitte baseert zich op een onderzoek van de universiteit van Oxford over de Amerikaanse arbeidsmarkt en heeft dat vertaald naar de Nederlandse situatie. De universiteit van Oxford bekeek in welke mate 702 verschillende beroepen geautomatiseerd kunnen worden. Experts op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica gaven bij ieder beroep aan of die kans laag, gemiddeld of hoog is.

De onderzoekers stellen dat het voor de beroepen die 'hoog' scoren waarschijnlijk is dat die de komende 10 tot 20 jaar volledig geautomatiseerd worden. In Amerika gaat het om de banen van 47 procent van de beroepsbevolking, vooral administratieve, dienstverlenende en verkoopgerelateerde functies.

Economen zijn het erover oneens of verdere automatisering zal leiden tot werkloosheid, omdat er bij dergelijke processen ook nieuwe banen ontstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl