NOS NieuwsAangepast

Slotpleidooi Karadzic: leugenaars

De voormalig Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic noemt de aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal leugenaars en zegt dat er geen spoor van bewijs is tegen hem. Hij deed dat in zijn slotpleidooi, waar hij vandaag in Den Haag aan is begonnen.

De aanklagers eisten maandag levenslang tegen de 69-jarige Karadzic. Hij staat terecht voor onder meer genocide en oorlogsmisdaden in de eerste helft van de jaren negentig tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië. Een van de aanklachten betreft Srebrenica.

Servische volk

De aanklagers zien de oud-leider van de republiek Srpska als de drijvende kracht achter het plan om Bosnië en Herzegovina etnisch te zuiveren. De hoofdaanklager noemde hem een leugenaar, omdat Karadzic ontkent dat hij daarvan op de hoogte was.

Karadzic op zijn beurt noemt de aanklagers ook leugenaars. Hij stelt dat zij hem zwart proberen te maken en dat ze geen enkel hard bewijs tegen hem hebben. Karadzic zei voor het tribunaal dat niet alleen hij, maar het hele Servische volk terechtstaat.

Uitspraak

De voormalig Bosnisch-Servische leider rondt zijn slotpleidooi waarschijnlijk morgen af. De zaak tegen Karadzic, die in 2008 werd opgepakt, loopt al vier jaar. De rechters doen er naar verwachting nog maanden over om tot een uitspraak te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl