NOS NieuwsAangepast

Grindr waarschuwt voor Egyptische politie

Grindr

"Houd je identiteit zo goed mogelijk geheim." Dat advies gaven de makers van gay dating-app Grindr hun Egyptische gebruikers. De politie daar maakt namelijk jacht op homo's en gebruikt daarvoor sociale media.

Locatie onbekend

De waarschuwing op de app verscheen nadat vorige week zes Egyptische mannen werden veroordeeld tot twee jaar cel en dwangarbeid. Ze hadden via Facebook hun appartement aangeboden aan homo's om daar seks te hebben. De politie zag het bericht en pakte de mannen op.

Begin september werd voor het eerst bekend dat agenten in Egypte ook Grinder afspeurden. Ze deden zich voor als geïnteresseerde jongens, om zo in contact te komen met homo's. De locatie van de Grindr-gebruikers bleek makkelijk vast te stellen, dus grepen de makers in. De app houdt de afstand tussen geregistreerde jongens nu geheim.

Schaamteloos gedrag

Homoseksualiteit is in Egypte niet strafbaar. Toch worden veel homo's opgepakt en veroordeeld, omdat ze volgens de politie 'losbandigheid' of 'schaamteloos gedrag' vertonen.

Een maand geleden werden in het land zeven mannen gearresteerd, omdat ze op een filmpje van een homohuwelijk stonden. Op de video zag je twee mannen ringen uitwisselen en zoenen voor een bruidstaart met hun foto's erop. Eén van de verdachten zou later hebben gezegd dat het niet om een huwelijk ging, maar om een grap op een verjaardagsfeestje.

In april kregen vier mannen acht jaar cel opgelegd, omdat ze een feest hielden waarbij de gasten vrouwenkleding droegen en make-up ophadden.

Door: Lieke

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl