Beving gevoeld in stad Groningen
In Groningen is opnieuw een aardschok geweest. Volgens het KNMI had de beving een kracht van 2,8 op de schaal van Richter. Het is de zwaarste beving in het gebied sinds februari. Toen was er een beving van 3,0 op de schaal van Richter.
Het epicentrum van de beving van vanmiddag lag bij het dorp Ten Boer, een paar kilometer van de stad Groningen. Op sociale media zijn veel berichten verschenen van mensen die de trillingen hebben gevoeld.
Schademeldingen
In de loop van de middag zijn zeker 85 schademeldingen binnengekomen bij de NAM, die verantwoordelijk is voor de gaswinning in het gebied. Het gaat om relatief lichte schade, zegt een woordvoerder, zoals schade aan pleisterwerk en scheuren in muren. Hij verwacht dat het aantal meldingen oploopt. "Mensen komen nu thuis van het werk en gaan een rondje rond het huis doen."
De meeste schade is meestal binnen een week na een beving gemeld. De NAM roept getroffenen op een schadeformulier in te vullen op de website namplatform.nl.
Stadhuis
Volgens wethouder Paul de Rook van Groningen was de schok in het stadhuis te voelen. "Zo hevig nog nooit gevoeld", schrijft hij op zijn Twitteraccount.
Een inwoonster van de stad hoorde ''van ver iets aan komen rommelen, ondergronds, alsof er een grote vrachtwagen aankwam. Direct daarna trilde mijn stoel en schudde de servieskast heen en weer.''
Nienke Homan, statenlid in Groningen voor GroenLinks, zei op NPO Radio 1 dat de grond in de noordelijke wijken Beijum en Lewenborg behoorlijk trilde. "Tafels gingen heen en weer. Mensen zijn echt geschrokken."
Iemand anders twittert: "Het kantoorpand ging flink heen en weer".
De Veiligheidsregio Groningen heeft de Twitterberichten geanalyseerd en concludeert dat de meeste meldingen over de beving uit de stad Groningen komen.
Volgens het KNMI waren er even voor 15.00 uur ruim 220 meldingen binnengekomen. "Dat is redelijk veel. Maar de beving lag in de buurt van de stad Groningen, dus hebben waarschijnlijk veel mensen het gevoeld." Volgens het KNMI is het moeilijk te voorspellen of er meer bevingen volgen.
Sensoren
De NAM heeft sensoren aan gebouwen hangen waarmee de trillingen van een pand worden gemeten. De sensoren in Ten Boer en Bedum hebben de meeste trillingen geregistreerd.