NOS NieuwsAangepast

Van der Most belde zelf met COA

Ondernemer Hennie van der Most heeft zelf aangeboden om vluchtelingen onder te brengen in het vakantiepark Oranje. Dat zei een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers tijdens een bijeenkomst voor de inwoners van het Drentse dorp Oranje.

Van der Most is eigenaar van zowel het vakantiepark als het indoorpretpark Speelstad Oranje, dat ernaast ligt. Omdat de speeltuin steeds minder bezoekers trekt, ontsloeg de ondernemer eerder dit jaar tientallen personeelsleden. Vorige week werd bekend dat er 1400 vluchtelingen op het terrein zullen worden opgevangen.

De actie van Van der Most, die niet op de inwonersbijeenkomst was, riep vraagtekens op. Mensen vinden het op zich prima dat er vluchtelingen in hun dorp komen wonen, maar 1400 vluchtelingen op 140 inwoners vinden ze wat veel. "Kan het niet iets minder?", vroegen de aanwezigen zich af. "Dit is te veel voor ons kleine dorp."

Weggegooid geld

Maar dat kan niet. "Dat zou weggegooid geld zijn, want er is plek voor 1400 mensen", aldus het COA. De gemeente Midden-Drenthe spoorde de bewoners aan vooral te bellen als er iets aan de hand is. "Ook komt er politie en gaan we alles goed monitoren. Als het te veel mensen blijken te zijn, nemen we maatregelen." Maar harde beloftes deed de gemeente niet.

De eerste Syrische vluchtelingen nemen waarschijnlijk woensdag hun intrek in de vakantiewoningen in Oranje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl