NOS NieuwsAangepast

Aanklagers: Karadzic is leugenaar

De aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal hebben bij de afsluiting van de zaak tegen Radovan Karadzic gezegd dat de voormalige Bosnisch-Servische leider een leugenaar is. Karadzic wordt verdacht van oorlogsmisdaden en genocide, maar ontkent alle verantwoordelijkheid.

De aanklagers zien Karadzic als de drijvende kracht achter het plan van de Bosnische-Servische republiek Srpska om alle niet-Serviërs te verdrijven of te vermoorden. Zij willen dat hij voor de rest van zijn leven achter de tralies verdwijnt.

Elf aanklachten

Karadzic was tijdens de oorlog in Bosnië en Herzegovina begin jaren negentig president van de Republika Srpska, die zich van Bosnië en Herzegovina wilde afscheiden. In die oorlog kwamen zo'n 100.000 mensen om, onder meer door wreedheden van het Bosnisch-Servische leger.

De aanklagers hebben elf aanklachten tegen hem ingediend, onder meer voor de moord op 7000 Bosnische moslims uit Srebrenica. Ook wordt hij verantwoordelijk gesteld voor het bombarderen van Sarajevo en het beschieten van inwoners van die stad door sluipschutters.

Geen bewijs

Karadzic komt woensdag aan het woord. Uit zijn uit 876 pagina's tellende slotpleidooi blijkt dat hij alle beschuldigingen van de hand wijst. Zo zou er geen bewijs zijn dat hij bij de moord op de mannen van Srebrenica betrokken is geweest of van plannen daarvoor op de hoogte was. Karadzic verdedigt zichzelf in het proces.

Hij wijst er verder op dat andere hoofdrolspelers in het conflict, zoals zijn opvolgster Biljana Plavsic, die van dezelfde misdrijven werden beschuldigd ook geen levenslang hebben gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl