"Zolang we niet hoeven te vechten, zijn we vrij. Dan mogen we drinken", zegt een Oekraïense militair. Samen met een collega zit hij in een kroeg in de stad Debaltsevo in het oosten van Oekraïne, waar de laatste dagen weer zwaar wordt gevochten tegen de Russische separatisten.

Ook als er niet gevochten wordt, drukken de militairen hun stempel op het dagelijks leven in de stad, vertelt de eigenaar van de kroeg aan verslaggever Gert-Jan Dennekamp. Hij wijst op een gat in de bar. "Dat gebeurt er als een dronken soldaat een geweer in zijn handen heeft. Als daar toevallig iemand had gestaan, was die nu dood geweest."

Schuilkelders

Sinds twee maanden hebben Oekraïense militairen stelling genomen bij Debaltsevo. Ze schieten over de stad heen op posities van de pro-Russische rebellen. Veel burgers zijn de stad uit gevlucht voor het geweld. Van de ruim 50.000 inwoners is ongeveer de helft nog over. Zij leven vooral in schuilkelders onder de stad.

"Ze kwamen om ons te bevrijden, maar van wat?", roept een vrouw over de Oekraïense soldaten in de stad. "We houden van Oekraïne, maar waarom moet dit? Het leger doodt ons en ze komen zelf ook om." Haar huis is kapotgeschoten, maar of dat door Oekraïense militairen of door pro-Russische rebellen is gedaan, weet ze niet.

"Ze noemen zich beschermers, maar ik weet niet waartegen ze ons beschermen", valt een man haar bij. Ook hij is de Oekraïense militairen in de stad meer dan zat. "Het is een bende van alcoholisten en dieven."

STER reclame