NOS NieuwsAangepast

"ICT'er lekte geheimen Defensie"

Een reserveofficier bij de militaire inlichtingendienst heeft in 2009 vanuit Uruzgan vertrouwelijke informatie doorgespeeld naar zijn civiele werkgever, ICT-bedrijf Ordina. Dat blijkt uit e-mails die in handen zijn van tv-programma Zembla.

De majoor presenteerde zwaktes in de ICT-systemen van de G2-inlichtingentak van de Landmacht aan zijn leidinggevenden bij Ordina als commerciële mogelijkheden.

Vanuit Kamp Holland, waar hij gestationeerd was, informeerde hij zijn leidinggevenden over de kwaliteit van de systemen van de inlichtingendienst van de Landmacht in Uruzgan.

'Opportunity voor Ordina'

In een e-mail met het onderwerp 'Opportunity voor Ordina' schrijft hij: "Heren, ik stuur dit mailtje even apart aan jullie, aangezien dit mailtje militair en commercieel vertrouwelijke info bevat."

In de mail noemt hij namen van de gebruikte systemen en schrijft hij over de slechte kwaliteit van gegevensopslag en de beveiliging.

Aangifte

Ordina is ICT-leverancier van Defensie. Het bedrijf zei in een reactie tegen Zembla dat de majoor toestemming had van zijn overste bij de Landmacht om die informatie te delen.

Het ministerie van Defensie laat weten dat het aangifte heeft gedaan tegen de reserveofficier, omdat hij mogelijk zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden.

De uitzending van Zembla is donderdag aanstaande, om 20.25 uur op NPO2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl