NOS NieuwsAangepast

"Beveiliging is normaal voldoende"

De veiligheidsmaatregelen bij de autoshow in Haaksbergen, waarbij het publiek achter dranghekken stond, waren normaal gesproken voldoende voor de veiligheid. Dat zegt voorzitter Geerlof Kanis van de Stichting Sterevenementen Haaksbergen.

"Het gaat bijna altijd goed, maar zo nu en dan gaat het kennelijk mis. Maar als wij het idee hadden dat het onveilig was, dan hadden we het absoluut niet georganiseerd," zegt Kanis.

Het evenement Automotorsportief Haaksbergen, waarbij een monstertruck het publiek is ingereden, werd vandaag gehouden in het centrum van het dorp. Op een parkeerplaats reed een monstertruck over een aantal geparkeerde auto's heen. Daarbij ging het mis.

De truck boog linksaf het publiek in, dat verderop achter een hek stond te kijken. Er vielen twee doden.

Remleiding

Verslaggever Matthijs Holtrop sprak met ooggetuigen die zagen dat een slangetje was losgesprongen, waaruit vloeistof spoot. "Er wordt gespeculeerd dat het een remleiding is."

Organisator Kanis weet nog niet wat de oorzaak van het ongeluk is. "Ik hoor dat de rem het niet deed, of dat het gas is blijven hangen, maar het is mij absoluut niet bekend."

"We organiseren dit al zeven jaar. Elk jaar is er zo'n soort stunt, met een auto of een motor. We zorgen dat er altijd voldoende ruimte is, met een veiligheidsmarge, maar op het moment dat bijvoorbeeld een rem weigert, is iedere ruimte te klein."

Geschreeuw en gegil

Honderden mensen waren getuige van het ongeluk. Bob, die boven de parkeerplaats woont waar het gebeurde, vertelt aan RTV Oost dat de truck eerst rondjes reed over het plein. "Het was de bedoeling dat hij over geparkeerde auto's zou rijden. Dat deed hij, maar op een gegeven moment begon hij te wiebelen en reed hij vol het publiek in."

"Het was net alsof het gas bleef hangen. De truck reed het publiek in en ik hoorde geschreeuw en gegil. Het was heel akelig om te zien. Het viel wel mee qua snelheid. Maar zo'n truck is zo zwaar, daar is niets tegen te doen."

"Volgens mij hadden mensen geen tijd meer om weg te springen. Het was veel te laat. Ik zag allemaal mensen op de grond liggen, en mensen erheen rennen om te helpen. Er lagen ook mensen onder de truck."

Huilend naar binnen

Een vrouw stond met haar zus op het balkon te kijken. "Ik dacht dat het een grap was. We gingen huilend naar binnen", zegt ze.

"Er wordt elk jaar iets groots georganiseerd. Maar ik dacht hierbij voor het eerst: dit kan niet op zo'n klein plein. Dan zie je toch dat het fout gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl