NOS SportAangepast

Wereldrecord marathon Kimetto

Dennis Kimetto heeft bij de marathon van Berlijn een nieuw wereldrecord gelopen. De Keniaan had voor de 42,195 kilometer 2.02.57 nodig en verbeterde de oude recordtijd van zijn landgenoot Wilson Kipsang met 0.26. Kipsang liep in 2013 in Berlijn 2.03.23.

De 30-jarige Kimetto maakte deel uit van een zeven man sterke kopgroep, die na het eerste uur nog toegaf op het wereldrecord. Net voor de helft van de wedstrijd versnelde de Keniaan, die zijn landgenoten Emmanuel Mutai en Geoffrey Kamworor mee kreeg.

Kimetto liet op vier kilometer van de finish ook Mutai achter zich en dook als eerste loper onder de 2.03. Mutai bleef eveneens onder de oude toptijd van Kipsang.

Wereldrecordhouder

Kimetto was sinds mei 2012 met 1.11.18 al wereldrecordhouder op de 25 kilometer. Ook dat record liep hij in de Duitse hoofdstad. Nog geen half jaar later werkte hij opnieuw in Berlijn zijn eerste marathon. Hij finishte als tweede op een seconde achter Geoffrey Mutai en zijn 2.04.16 (toen de vijfde tijd ooit) is nog altijd de beste tijd voor een marathondebutant.

In februari 2013 liep Kimetto in Tokio een parcoursrecord en in oktober van dat jaar schreef hij eveneens de marathon van Chicago op zijn naam. Ook daar liep hij de snelste tijd ooit.

Tsegaye snelste vrouw

Bij de vrouwen ging de zege naar Tirfi Tsegaye uit Ethiopië. Zij was met 2.20.18 net wat sneller dan haar landgenote Feyse Tadese, die op 2.20.27 uitkwam. De derde plaats was voor de Amerikaanse Shalane Flanagan, die finishte na 2.21.14.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl