NOS NieuwsAangepast

Opstelten: 49 paspoorten afgepakt

De Nederlandse overheid heeft tot nu toe 49 paspoorten ingenomen van mogelijke jihad-reizigers. In 41 gevallen ging het om mensen die naar bijvoorbeeld Syrië of Irak wilden vertrekken. Bij de andere acht is het paspoort ingetrokken om te voorkomen dat ze kunnen terugkeren naar Nederland.

Van dertig mensen is de uitkering stopgezet en van twaalf mensen zijn alle financiële tegoeden bevroren. Dat laatste gebeurt als er sterke aanwijzingen zijn dat mensen betrokken zijn bij een terroristische organisatie.

Meer doen

Verder lopen er dertig strafrechtelijke onderzoeken. Het aantal verdachten is hoger dan dertig, omdat bij een aantal onderzoeken meerdere mensen zijn betrokken.

Bij WNL op Zondag zei minister Opstelten dat hij verwacht dat het aantal strafrechtelijke onderzoeken naar jihadisten toeneemt. Hij vindt dat het Openbaar Ministerie meer moet doen om te voorkomen dat potentiële terroristen uitreizen.

Onder de ongeveer 140 Nederlanders die wel zijn uitgereisd, zijn er inmiddels meer dan dertig teruggekeerd. Zeker twee van hen zitten vast.

Metro

Opstelten reageerde bij WNL ook op het advies aan militairen om voorlopig niet in uniform met het openbaar vervoer te reizen. Volgens Opstelten is dat niets meer dan een voorzorgsmaatregel die ook in andere landen wordt getroffen.

Opstelten noemt de terreurdreiging in Nederland zorgelijk, maar zegt dat hij niet bang is. In het AD stond gisteren een foto van Opstelten in de metro. "Dat was niet voor de foto", zei Opstelten. "Ik ga altijd met de metro en blijf dat gewoon doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl