NOS NieuwsAangepast

"Eruptie Ontake totaal onverwacht"

De uitbarsting gisteren van de vulkaan Ontake kwam totaal onverwacht. Dat zeggen experts tegen de Japanse nieuwszender NHK. Er is meer onderzoek nodig om de grootte van de uitbarsting te bepalen, maar volgens hen is het de heftigste eruptie in meer dan dertig jaar.

Eerder deze maand zijn er op en rond de berg een aantal kleine aardbevingen gemeten. Dat betekent niet dat de uitbarsting te voorspellen was, zegt professor Muneyoshi Furumoto van de universiteit van Nagoya. "De bevingen rond de berg waren niet heel heftig en het werden er steeds minder. Het is niet te zeggen of die een voorbode waren van de eruptie."

Zijn collega, professor Koshun Yamaoka, denkt dat het gaat om een zogenoemde hydrovulkanische eruptie. "Zo'n uitbarsting treedt op wanneer magma het grondwater opwarmt. Dat veroorzaakt een enorme druk onder het aardoppervlak, waardoor de explosie wordt veroorzaakt."

Maatregelen

De experts benadrukken dat omwonenden voorzorgsmaatregelen moeten treffen om zichzelf te beschermen tegen een eventuele volgende uitbarsting. In de directe omgeving van de vulkaan wonen enkele honderdduizenden mensen. Ze raden mensen af om naar de berg te gaan.

Ook moeten er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat landbouwgewassen worden aangetast door de vulkanische as. Die kan in een straal van tientallen kilometers uit de lucht komen vallen en op groente, fruit en rijstvelden terechtkomen.

In 1991 en 2007 waren er al twee kleinere uitbarstingen van de op een na hoogste vulkaan van Japan. De vorige keer dat er zo'n grote explosie plaatsvond was volgens Yamaoka in 1979.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl