NOS NieuwsAangepast

Schippers op gezondheidstop VS

Antibiotica-resistentie kan pas echt bestreden worden als landen gaan samenwerken in de strijd tegen deze sluipmoordenaar. Dat was de boodschap van minister Schippers (Volksgezondheid) op een gezondheidstop in het Witte Huis in Washington.

De minister probeerde het probleem van antibiotica-resistentie op de agenda te krijgen. "Iedereen moet die resistentie als een grote bedreiging zien'', benadrukt Schippers. Ze laat weten dat er deze week in de VS "een plan is rondgekomen om hier heel breed mee aan de slag te gaan''.

Wereldramp

De top ging vooral over de ebola-uitbraak in West-Afrika, die ruim 3000 levens heeft geëist. "Ebola is een acuut probleem. De Verenigde Staten probeerden zoveel mogelijk geld en middelen los te krijgen bij allerlei landen om te voorkomen dat we een wereldramp krijgen'', aldus Schippers tijdens haar tweedaagse bezoek. Er werd onder meer gesproken over noodhulp en repatriëring van besmette hulpverleners.

Afgevaardigden uit veertig landen waren op de top afgekomen. In aanwezigheid van de Amerikaanse president Obama en de ministers Kerry (Buitenlandse Zaken), Hagel (Defensie) en Burwell (Volksgezondheid) is een vijfjarenplan opgesteld om bedreigingen van de volksgezondheid het hoofd te bieden.

Afspraken

Op de top zijn afspraken gemaakt over het voorkomen van infecties, terughoudend gebruik van antibiotica in de zorg en de veehouderij, de ontwikkeling van nieuwe antibiotica en snelle reacties op uitbraken.

De bijeenkomst vond plaats in het kader van de Global Health Security Agenda (GHSA). Dit is een initiatief van de Amerikaanse regering waarmee infectieziekten wereldwijd moeten worden bestreden en voorkomen.

Schippers heeft op het gebied van de antibiotica-resistentie een leidende rol binnen de GHSA. Steeds meer bacteriesoorten worden ongevoelig voor antibiotica waardoor het gevaar bestaat dat nu nog eenvoudig te bestrijden infecties zoals een blaasontsteking dodelijk kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl