Slachtoffers bij vulkaan Japan

Aangepast

In Japan zijn zeker zeven mensen bedolven onder de as na een vulkaanuitbarsting. Van hen is sinds de eruptie niets meer vernomen, zegt NOS-correspondent Kjeld Duits. Er is één dode gemeld.

De eruptie van de vulkaan Ontake, die ongeveer 200 kilometer ten westen van de hoofdstad Tokio ligt, was kort voor het middaguur (lokale tijd) en duurde voort tot in de avond.

Enkele tientallen mensen raakten gewond. Ongeveer 40 mensen zitten vast in berghutten, onder wie gewonden die niet op eigen kracht naar beneden kunnen.Het vliegverkeer is omgeleid.

Boem, boem

Uit de vulkaan steeg vanmiddag een grote aswolk op. Volgens een ooggetuige werden er ook stukken steen de lucht in geslingerd. In een gebied van ruim 3 kilometer rondom de vulkaan is as terechtgekomen. Op tv-beelden was geen lava te zien.

"Het was net onweer'', zegt een vrouw. "Ik hoorde boem, boem, en toen was het ineens donker.''

Hoofdlampen

Op YouTube is een filmpje te zien van geschokte bergbeklimmers die wegvluchten als een aswolk hen overspoelt. Enkelen raakten bewusteloos. Met zaklantaarns wisten sommigen in de plotselinge duisternis een berghut te vinden.

Kort na de uitbarsting zaten in totaal meer dan 250 mensen uren vast in de buurt van de top. 's Avonds waren de meeste mensen weer beneden. Ze zaten onder de as.

Ontake is met een hoogte van ruim 3000 meter de op één na hoogste vulkaan van Japan. De laatste keer dat de vulkaan uitbarstte, is zeven jaar geleden. Tot 1979 werd gedacht dat het ging om een inactieve vulkaan.

STER Reclame