NOS NieuwsAangepast

Ros: Holleeder betaalde 7 miljoen

Willem Holleeder moest 7 miljoen euro betalen om bij de groep criminelen rond Dino S. te mogen horen. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van de verklaringen die kroongetuige Fred Ros aflegde.

Ros wijst Holleeder, Dino S. en Stanley Hillis aan als het brein achter de liquidatiegolf die in de jaren negentig plaatsvond in de Amsterdamse onderwereld. Holleeder was vaak opdrachtgever. "Het zijn negen van de tien keer mensen waar Willem een conflict mee heeft", zegt Ros in de verklaringen.

De 7 miljoen euro die Holleeder neerlegde leverde hem de bescherming en reputatie van een groep belangrijke criminelen op. Holleeder gebruikte de namen van de andere leden van de groep ook als hij iemand afperste.

Halveren

Ros werd in 2013 veroordeeld tot 30 jaar celstraf voor zijn aandeel in de liquidaties. In ruil voor zijn verklaringen wil justitie die straf halveren. Ros zat sinds 2006 in voorarrest.

Of de verklaringen van Ros gebruikt mogen worden in het proces tegen Holleeder is nog niet zeker. Het hof besluit daar dinsdag over. De uitvoerders van de moorden werden tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld, maar bij de eerste behandeling van de strafzaak gingen degenen die ervan werden verdacht de opdrachtgevers te zijn vrijuit. Het OM hoopt met de verklaringen van Ros Holleeder alsnog achter de tralies te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl