De prijs die fruittelers voor hun appels en peren krijgen, is gedaald van 50 cent naar 25 cent. Volgens het GroentenFruit Huis is voor een onbekend aantal Nederlandse telers al faillissement aangevraagd.

Groot probleem is de Russische boycot. Nederland exporteert zelf niet op grote schaal naar Rusland, maar Poolse fruittelers bijvoorbeeld wel. Polen exporteert ieder jaar achthonderdduizend ton appels naar Rusland.

Nu de Russen de grens hebben gesloten, komen die appels op de Europese markt terecht. De Poolse appels zijn veel goedkoper, want ze zijn tegen een lagere kostprijs geteeld.

Kostprijs

Het produceren van een kilo appels of peren kost in Nederland zo'n 40 cent. Dat is ook de prijs die telers krijgen als er veel aanbod is na een goede zomer, zoals dit jaar.

Fruittelers houden daar rekening mee in hun begroting. De kosten van arbeid en machines worden op die kostprijs gebaseerd. De lage prijs van 25 cent heeft dan ook grote gevolgen.

Dreigende faillissementen

Een fruitteler die een miljoen kilo appels en peren produceert krijgt bij een prijsdaling van 10 tot 15 cent te maken met een onverwacht verlies van 100.000 tot 150.000 euro.

Maandag komt de Europese Unie mogelijk met een nieuwe schaderegeling voor fruittelers. Op basis van het aantal aanvragen zal dan duidelijk worden hoe groot de schade onder de Nederlandse fruittelers is.

STER reclame