"We eten niet meer wat normaal is"

tijd van publicatie Aangepast

De Nederlandse consument weet niet meer wat een normale portie eten is. Dat komt doordat porties de afgelopen jaren steeds groter zijn geworden. Dat zegt professor Ingrid Steenhuis, hoogleraar Preventie op het gebied van de volksgezondheid aan de VU.

Volgens Steenhuis is de groei van een porties zo geleidelijk gegaan dat mensen het niet doorhebben. "Neem bijvoorbeeld de plakjes voorverpakte kaas. Weinig consumenten zijn zich ervan bewust dat die steeds dikker zijn geworden."

Overgewicht

De uitdijende porties zijn een groot probleem, volgens Steenhuis. "Er is bewezen dat mensen van een grote portie meer eten. Dat werkt overgewicht in de hand terwijl de helft van de volwassen Nederlanders al te zwaar is."

Steenhuis houdt vanmiddag haar oratie over de dikmakende omgeving. Zij wil dat de overheid ingrijpt met prijsmaatregelen en dat fabrikanten verplicht worden om op de verpakking te vermelden wat een normale portie is.

STER Reclame