NOS NieuwsAangepast

Bedrijf stilgelegd om chroom-verf

Door redacteur Ardy Stemerding

Een bedrijf in Katwijk heeft van de Inspectie SZW het werk stil moeten leggen omdat het personeel onbeschermd werkte met chromaathoudende verf. De NOS heeft brieven in handen van de inspectie waaruit dat blijkt.

Ernstig gevaar

Het bedrijf, CHL Netherlands, maakt radarantennesystemen en liet personeel producten verven en coaten zonder gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. De arbeidsinspecteur schrijft in zijn brief over een "ernstig gevaar voor blootstelling aan kankerverwekkende componenten".

In welke mate de chroom-6-norm in Katwijk is overschreden, is nog niet duidelijk. Het bedrijf laat in een reactie weten dat het de hoogste prioriteit heeft om dat vast te stellen.

Defensie

Onlangs kwam aan het licht dat bij defensie werknemers op grote schaal zijn blootgesteld aan chroom-6. Onder meer bij de luchtmacht en de landmacht werden eind jaren 90 concentraties gemeten tot wel 200 keer de norm.

Beschermende pakken

De directeur van CHL zegt dat het werk hervat is. Er zijn volgens hem direct maatregelen getroffen om het personeel te beschermen: "De verf wordt helemaal niet meer gebruikt en er wordt alleen nog maar gewerkt in pakken die een werknemer volledig beschermen." Hoelang het personeel is blootgesteld, kon de directeur vandaag nog niet zeggen.

Bedrijven die met chroom-6 werken, moeten voldoen aan strenge veiligheidsmaatregelen. In 2017 wordt het gebruik van verf met chroom-6-verbindingen in de EU verboden. Gebruik is dan alleen nog toegestaan met een ontheffing.

Reacties kunt u mailen naar ardy.stemerding@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl