Minister Opstelten adviseert iedereen zijn leven te leiden zoals hij dat gewend is. Volgens Opstelten is het niet nodig je anders te gaan gedragen vanwege een reëlere kans op een aanslag.

"Ga met de metro, ga met de trein - ik ga bijvoorbeeld vanavond met de metro naar een concert - en ga morgen weer naar het sportveld", zegt Opstelten. Hij zegt dat de overheid de maatregelen neemt die nodig zijn, maar wil daar verder geen mededelingen over doen.

Uniform

Sinds Nederland deelneemt aan de strijd tegen IS is de kans op een aanslag wel groter geworden, maar het dreigingsniveau blijft staan op 'substantieel' en wordt niet verhoogd naar 'kritiek'.

Gisteren adviseerde het ministerie van Defensie militairen om voorlopig niet in uniform met het openbaar vervoer te reizen. Een Nederlandse jihadstrijder had opgeroepen tot een terreurdaad tegen de Nederlandse overheid.

Bang

Opstelten zegt dat het niet nodig is dat mensen daar bang van worden en binnen blijven: "Ik wil benadrukken dat iedereen verder normaal moet doen. Doe wat je van plan was, doe wat je leuk vindt, stap de stad in!"

Vice-premier Asscher voegt eraan toe dat iedereen wel alert moet blijven en dat je het bij de politie kunt melden "als je iets ziet dat niet klopt". "Voor het overige moeten we vooral doorgaan met ons leven en ons niet gek laten maken."

STER reclame