NOS NieuwsAangepast

Kabinet: drie locaties wind op zee

Het kabinet heeft drie locaties gekozen voor windmolens op zee. Het had eerder negen vergunningen gegeven voor de bouw van windparken, maar die komen te vervallen. Minister Kamp zegt nu dat er in plaats van meerdere kleine parken vijf grotere komen op drie locaties.

In 2015 kan worden begonnen met de bouw van een windpark voor de kust van Borssele in Zeeland. Twee jaar later kan de aanleg beginnen van windparken voor de Zuid-Hollandse en de Noord-Hollandse kust.

Kamp vindt het oorspronkelijke plan veel te duur; volgens hem is dit over een periode van vijftien jaar 4,2 miljard euro goedkoper. Ook kan op deze manier sneller aan de afspraken in het Energieakkoord voldaan en het leidt tot minder horizonvervuiling, zegt de minister.

Bezwaren

De windmolens bij Borssele komen op 22 kilometer van de kust, de andere op 18,5 kilometer. Volgens Kamp is zoveel mogelijk rekening gehouden met bezwaren van kustgemeenten.

De overheid stelt via subsidies geld beschikbaar aan bedrijven die de parken willen aanleggen. Het bedrijf dat het park het best en het goedkoopst bouwt, krijgt tegelijkertijd de subsidie en de vergunning. Eerder moesten bedrijven al een vergunning hebben voordat ze konden meedingen naar de subsidie. De elektriciteitskabels worden aangelegd door netbeheerder TenneT.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl