NOS NieuwsAangepast

Kleine woningcoöperaties in de lift

De interesse bij particulieren in het opzetten van een eigen woningbouwvereniging stijgt. Er zijn nu zo'n honderd initiatieven. Dat zegt Platform 31, een kennisinstituut op het gebied van bouwen en wonen. Het platform begeleidt veertien van dit soort projecten.

Waalwijk Wonen is een coöperatie van 80 leden die volgend jaar wil starten met de bouw van eigen woningen en appartementen. Volgens voorzitter Thomassen willen veel mensen een huis huren, maar schiet het aanbod te kort.

"Mensen verdienen te veel voor sociale woningbouw en de vrije sector is te duur". Ook zijn er veel mensen die graag hun eigen huurwoning met een collectief willen beheren.

Geldschieters

"Probleem is nog dat veel banken geen collectief bezit willen financieren", zegt Angela van Velden van LINT die Waalwijk Wonen adviseert. Ze stelt voor om een soort starterslening voor dit soort initiatieven mogelijk te maken. Waalwijk Wonen is op dit moment in gesprek met geldschieters.

Ook de gemeente Waalwijk is vanaf het begin enthousiast over de nieuwe woonvorm. De gemeente staat de vereniging met raad en daad bij, maar over een lening wil wethouder Judith Keijzer nu nog niet nadenken.

Deugdelijke plannen

Directeur Hamit Karakus van Platform 31 vertelt dat de initiatieven zijn ontstaan doordat de grote woningbouwcorporaties zich beperken tot sociale woningbouw. Hij vindt het een sympathieke trend die aangeeft dat mensen betrokken zijn bij hun eigen buurt en wijk.

Wel waarschuwt Karakus de verenigingen dat ze ook op lange termijn deugdelijke plannen moeten maken. "Anders komt de verloedering om de hoek. En dat is niet de bedoeling."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl