NOS WielrennenAangepast

"Cookson is goed, maar langzaam"

Met de campagneslogan 'Restoring truth, leading change' (Het vertrouwen herstellen, verandering initiërend) wist Brian Cookson een jaar geleden de verkiezing om het voorzitterschap van de internationale wielrenunie UCI te winnen.

De Brit hekelde de cultuur van doping, nepotisme en schandalen die onder zijn voorgangers Hein Verbruggen en Pat McQuaid was ontstaan en beloofde dat onder zijn leiding het wielrennen een modern, fris en bovenal geloofwaardig imago zou opbouwen.

Na twaalf maanden rijst de vraag: is Cookson in zijn missie geslaagd? NOS-commentator Maarten Ducrot en KNWU-voorzitter Marcel Wintels maken de tussenbalans op.

Wat is jullie indruk van het eerste jaar van Brian Cookson?

Ducrot: ''De juiste richting is ingezet. Met goede ideeën wil hij de sport professionaliseren en het vrouwenwielrennen ontwikkelen, maar het komt nog niet echt van de grond. In mijn ogen is de UCI nog steeds onderdeel van het gevecht van de ploegen tegen de organisatoren enerzijds, en de organisatoren tegen de UCI anderzijds. De UCI is in mijn ogen nog niet voldoende los van het verleden.

Wintels: "Het belangrijkste is dat hij het vertrouwen heeft teruggebracht in de wielersport. Je kan nooit in één keer een situatie veranderen, dat heeft tijd nodig, maar het belangrijkste is dat de rust is teruggekeerd.''

Is het imago van de wielersport verbeterd?

Ducrot: "Cookson kan daar niks aan doen, dat bepalen de wielrenners zelf . De indruk is dat hij vrij overtuigend is in het opsporen van wielrenners die doping hebben gebruikt. Het geval met Roman Kreuziger, die vanwege twijfelachtige waarden in zijn biologisch paspoort een voorlopige schorsing kreeg, vind ik daar een voorbeeld van. Het aantal dopinggevallen neemt wel af. Maar die trend was al zichtbaar, dat is niet de verdienste van Cookson.

Wintels:"Dingen gaan nooit van vandaag op morgen. Doping was tien jaar geleden de normaalste zaak van de wereld in het wielrennen. Ik denk dat Cookson de goede weg is ingeslagen. Er is een commissie ingesteld om de dopingproblematiek verder weg te zetten van de UCI. Met een internationale commissie, die aan het eind van dit kalenderjaar met aanbevelingen komt, is geprobeerd alles boven tafel te krijgen."

Sinds zijn verkiezing hebben we Cookson amper in de media gezien of gehoord. Is dat niet vreemd?

Ducrot: "Cookson profileert zich te weinig, hij laat zich niet genoeg zien. Hij heeft vier speerpunten: het vrouwenwielrennen verbeteren, doping terugdringen, professionaliseren en het wielrennen mondialiseren. Maar om dat te bereiken, zal hij meer de dialoog moeten aangaan en de media meer moeten opzoeken. Hij is een echte Britse gentleman, met intelligente ideeën, maar in de ontspoorde wielrenwereld moet je harder zijn."

Wintels: "Ik vind dat bestuurders vooral dienstbaar moeten zijn aan de sport en niet te pas en te onpas in de media moeten opduiken. Ze moeten de sport verder brengen en wat mij betreft doen ze dat gewoon via de achterdeur. Cookson is heel zorgvuldig met het kiezen van momenten waarop hij zich laat zien in de media en dan staat hij er ook. Ik denk dat je hem daarvoor alleen maar kunt prijzen."

Wat is de belangrijkste maatregel die Cookson heeft genomen?

Ducrot:"Hij heeft geen knop waarop hij kan drukken en in een klap is alles anders. Een sterke maatregel van Cookson is dat hij oude medewerkers van de UCI heeft ontslagen en nieuwe mensen heeft benoemd uit zijn eigen kring. Hij heeft de UCI nog niet onder de duim en ze staan ook nog niet volledig achter hem. Het is een groeiproces. Zijn intenties zijn goed, maar het gaat wel heel langzaam."

Wintels:"Het mooiste vind ik dat hij alle betrokkenen binnen de wielersport weer met vertrouwen aan het werk heeft gezet. Mensen kunnen weer genieten van de sport zonder dat er gedoe is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl