NOS NieuwsAangepast

"Fiscus sjoemelt met controles"

Bij de Belastingdienst is het aantal geregistreerde boekenonderzoeken bij bedrijven kunstmatig opgevoerd om te voldoen aan een belofte van de staatssecretaris. Dat hebben klokkenluiders verklaard in het tv-programma Zembla.

De belastingambtenaren vertelden dat hun meerderen hun opdroegen om een voorlichtingsbezoek te registreren als boekenonderzoek. Ze hadden het over "omkatten".

Staatssecretaris Weekers beloofde de Tweede Kamer een aantal jaren geleden dat het aantal boekenonderzoeken zou worden opgevoerd. Het leidde tot een toename van 30.000 geregistreerde boekenonderzoeken in 2012 tot 41.000 in 2013.

Gebrek aan personeel

Volgens de klokkenluiders moesten ze de cijfers manipuleren, omdat hun leidinggevenden vreesden dat ze de beloofde toename niet zouden halen door gebrek aan personeel. Medewerkers van de fiscus klagen al jaren over onderbezetting.

Directeur-generaal Veld van de Belastingdienst zei in de uitzending dat omkatten niet het beleid was. "Als dat is voorgekomen, is dat vervelend. Het is in ieder geval niet op grote schaal gebeurd." De geluiden zijn voor Veld wel een reden om dit jaar extra te controleren op de registratie.

Wiebes

Staatssecretaris Wiebes reageerde al voor de uitzending van Zembla: "Er is anderhalf jaar geleden meer geld uitgetrokken voor extra handhaving en toezicht. Bij de uitvoering van boekenonderzoeken is de Auditdienst Rijk betrokken, om zowel de kwaliteit als de aantallen te waarborgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl