NOS NieuwsAangepast

'Verkeershufters' harder aangepakt

Justitie gaat verkeersovertreders strenger aanpakken. "Verscheidene zogeheten hufterovertredingen die nu nog met een boete worden afgedaan, worden vanaf 1 januari 2015 strafrechtelijk aangepakt", schrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

Met hufterovertredingen bedoelt de minister bijvoorbeeld het negeren van een stopteken van de politie, het negeren van een rood kruis boven de weg of het onterecht gebruiken van de vluchtstrook langs de snelweg.

Op de korrel

Door de 'verkeershufters' strafrechtelijk aan te pakken, komen de daders direct in beeld bij justitie en in de justitiële documentatie. Daardoor kunnen veelplegers beter op de korrel worden genomen, zegt Opstelten.

Bij de eerste overtredingen zullen mensen een boete krijgen. Bij herhaling kan het Openbaar Ministerie tot zwaardere sancties overgaan, zoals een rijverbod of zelfs een celstraf.

Volgens Opstelten speelden verschillende criteria een rol bij de keuze welke overtredingen overgaan naar het strafrecht. Er is onder meer gekeken naar het gevaar dat ontstaat door de overtreding en in hoeverre opzet in het spel is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl