NOS NieuwsAangepast

Veel kritiek op accountants

De vier grootste accountantsorganisaties schieten structureel tekort. Daarom zijn fundamentele hervormingen en een cultuurverandering noodzakelijk. Dat schrijft de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een rapport. De vier kantoren zijn Deloitte, EY, KPMG en PwC.

Vanochtend kwam de beroepsorganisatie van accountants al met eigen plannen om het vak in ere te herstellen en het vertrouwen terug te winnen.

"Sombere constatering"

Van de boekhoudkundige controles die de vier grootste accountantsorganisaties uitvoerden, bleek uit een steekproef dat bijna de helft onder de maat is. Bij KPMG zijn dat zelfs bij 7 op de 10 controles.

De AFM constateert dat er nauwelijks vooruitgang is geboekt, sinds de toezichthouder dit vier jaar geleden voor het eerst onderzocht. Toen scoorde iets meer dan de helft onvoldoende. "Een sombere constatering" zegt AFM-bestuurder Gerben Everts.

Het betekent dat accountants nog steeds met regelmaat bijvoorbeeld een jaarrekening goedkeuren, zonder dat zij de gegevens die erin staan goed genoeg gecontroleerd hebben.

Snelheid cruciaal

De AFM zegt het te waarderen dat de beroepsorganisatie nu de urgentie lijkt te zien en fundamentele stappen wil nemen.

Over de verbeterplannen van de beroepsorganisatie zegt Everts: "Het is cruciaal dat de accountantsorganisaties in de sector voortvarend en doortastend te werk gaan. Het gevoel van urgentie mag niet verloren gaan."

Extra maatregelen

Volgens de toezichthouder zijn de maatregelen nodig om te voorkomen dat het werk blijft lijden onder prikkels als eigenbelang en commerciële belangen.

De AFM stelt nog aanvullende wetgeving voor, bovenop die maatregelen waar de sector zelf mee komt. Daarnaast sluit de AFM niet uit dat er nog strafmaatregelen volgen voor de grote accountantskantoren naar aanleiding van het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl