De president van Sierra Leone heeft een groot deel van het land in quarantaine geplaatst om verspreiding van het ebola-virus tegen te gaan. Inwoners van de districten Port Loko, Bomali en Moyamba mogen niet meer vrij reizen.

"Dit zal ongetwijfeld tot veel overlast leiden voor de mensen in deze districten", zei president Koroma in een televisietoespraak. "Maar het leven van iedereen en het voortbestaan van ons land moeten voorrang krijgen."

De maatregel treft volgens nationale media ruim een miljoen van de 5,5 miljoen inwoners van het land. Doordat eerder al twee andere van de veertien districten in quarantaine waren geplaatst, heeft nu eenderde van de burgers te maken met restricties.

Gevaarlijke gebieden

Volgens Roeland Monasch, directeur van Unicef in Sierra Leone, is de nieuwe maatregel moeilijk uitvoerbaar. "Het is maar de vraag in hoeverre al die mensen echt in quarantaine kunnen blijven."

"De overheid richt zich specifiek op enkele deelgemeenten binnen de gevaarlijkste gebieden, waar op dit moment heel veel ebola-gevallen gerapporteerd worden", zegt hij tegen de NOS.

Straatverbod

Eerder sloot Sierra Leone al de grenzen met Liberia en Guinee, de twee landen waar de epidemie begon. Ook werd een straatverbod van drie dagen afgekondigd, om het voor hulpverleners mogelijk te maken alle burgers te bezoeken.

Volgens de overheid is tijdens die drie dagen driekwart van de bevolking bereikt. Er werden 200 verdachte gevallen ontdekt en bijna honderd lichamen van ebola-doden geborgen.

Stabiel

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakte vandaag bekend dat het aantal ebola-gevallen in West-Afrika is opgelopen tot 6263. Er zijn 2917 mensen bezweken aan de ziekte. Behalve in Sierra Leone, Guinee en Liberia is de ziekte ook vastgesteld in Senegal en Nigeria, maar het aantal gevallen daar is veel geringer. In Guinee lijkt de uitbraak zich te stabiliseren.

STER reclame