NOS NieuwsAangepast

"Opvang IJsselhallen echt uit nood"

De opvang van 400 asielzoekers in de IJsselhallen in Zwolle is echt een noodmaatregel, zegt burgemeester Henk Jan Meijer (VVD). Hij benadrukt dat de vluchtelingen zo snel mogelijk moeten doorstromen naar een reguliere opvanglocatie.

De gemeente Zwolle stelt voor de opvang de Diezehal beschikbaar, die 3000 vierkante meter groot is. Er komen stapelbedden te staan voor asielzoekers uit vooral Syrië, Eritrea en Somalië. Zwolle geeft daarmee gehoor aan een oproep van staatssecretaris Teeven.

Niet ideaal

De burgemeester erkent dat de IJsselhallen geen ideale locatie zijn. "Het is een evenementenhal, geen prettige woonomgeving. Maar de hal is wel binnen 72 uur gereed voor 400 mensen. Dat zou bij geen enkele andere locatie in Zwolle mogelijk zijn geweest."

De opvang duurt in principe tot 1 januari. Verlenging is volgens Meijer niet uitgesloten, maar daar moet de gemeente dan wel een nieuw besluit over nemen, afhankelijk van de ervaringen. Hij benadrukt dat het de bedoeling is dat asielzoekers maar korte tijd in de IJsselhallen blijven, om vervolgens zo snel mogelijk door te stromen.

Urgentie

Omdat het allemaal zo snel geregeld moest worden, heeft de gemeente nog niet met buurtbewoners kunnen overleggen. "We hopen dat we de urgentie aan omwonenden kunnen overbrengen", zegt Meijer, "en dat ze begrijpen dat er even geen tijd was voor de normale procedures."

De asielzoekers zijn vrij om het terrein te verlaten. De burgemeester wil in overleg met de omwonenden en de winkeliers in de buurt plannen maken om de veiligheid en leefbaarheid te garanderen. Ook moet er een goede dagbesteding komen voor de asielzoekers, zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl