De VS en twee van zijn Arabische bondgenoten hebben vannacht opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Islamitische Staat (IS) in Syrië. Daarbij zijn volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten 14 IS-strijders gedood. Ook zouden er vijf burgers zijn omgekomen.

De aanvallen van de VS, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten waren onder meer gericht op twaalf olie-installaties van IS in het oosten van het land. Met die installaties verdient de terreurorganisatie volgens de Amerikanen zo'n 2 miljoen dollar per dag.

Het is niet duidelijk hoeveel IS precies verdient. De groep produceert maximaal 100.000 vaten per dag. Die olie wordt waarschijnlijk ver onder de marktprijs op de zwarte markt verkocht.

De VS, Saudi-Arabië, Jordanië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten begonnen de aanvallen op IS in Syrië maandag, met militaire ondersteuning door Qatar. De Amerikaanse aanvallen op de organisatie in Irak gaan ook nog door.

Vernietigen

De bombardementen met bemande en onbemande vliegtuigen vormen een onderdeel van de nieuwe strategie van de Amerikaanse president Obama, die heeft aangekondigd IS te willen vernietigen.

Sinds het begin van de week is IS volgens de VS op zeker twintig verschillende plekken aangevallen.

STER reclame