NOS NieuwsAangepast

Obama: IS moet vernietigd

President Obama heeft in zijn toespraak voor de Verenigde Naties uitgebreid stilgestaan bij de dreiging van extremistische organisaties als IS. "De enige taal die deze moordenaars verstaan is geweld", zei Obama in New York voor de Algemene Vergadering. Hij benadrukte dat de VS met andere landen optrekt om dit "netwerk van de dood" te ontmantelen.

Volgens Obama staat de wereld op een kruispunt "tussen oorlog en vrede, chaos en orde, angst en hoop".

"Het is tijd voor de wereld - en in het bijzonder de islamitische gemeenschap - om expliciet en krachtig afstand te nemen van de ideologie van Al-Qaida en IS." Hij benadrukte daarbij dat de VS niet in oorlog is met de islam. "Islam staat voor vrede. Moslims van over de hele wereld willen in waardigheid en met een gevoel van rechtvaardigheid leven."

Obama herhaalde opnieuw dat de VS alles in het werk zal stellen om IS uiteindelijk te vernietigen. "Geen God keurt deze terreur goed. Geen leed rechtvaardigt deze acties." Hij riep de regeringen van Arabische en islamitische landen op om zich te richten op "het enorme potentieel van zijn mensen, met name de jeugd".

Oekraïne

Ook de rol van Rusland in de Oekraïne-crisis kreeg aandacht. Moskou heeft wapens geleverd aan de separatisten en troepen de grens overgestuurd, zei Obama stellig. "Grote landen zouden niet in staat mogen zijn om kleinere landen te koeioneren." Obama zei tegelijkertijd dat Moskou alsnog de weg van diplomatie en vrede kan kiezen en dat de Amerikaanse sancties dan worden opgeheven.

Obama sprak ook over de ramp met vlucht MH17. Hij zei dat Poetins visie op de wereld er een is waar de sterkste bepaalt wat goed en wat kwaad is. "Een wereld waar de grenzen van het land kunnen worden veranderd door een ander land en waar beschaafde mensen niet de lichamen van hun geliefden mogen bergen omdat de waarheid dan misschien boven water komt."

Ebola

In zijn toespraak refereerde Obama ook aan de Amerikaanse inzet bij de bestrijding van ebola in West-Afrika. Volgens hem is meer nodig om de uitbraak te bedwingen. Ebola kan honderdduizenden slachtoffers eisen, waarschuwde de Amerikaanse president.

Israël en Palestijnen

Aan het eind van zijn toespraak ging Obama nog in op het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Door het geweld in de regio staan veel Israëliërs volgens Obama op het punt om hun pogingen om vrede te bewerkstelligen op te geven. Buiten zijn oorspronkelijke tekst om zei hij dat daar in Israël goed over moet worden nagedacht.

"De status quo op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook is niet houdbaar. We kunnen ons niet veroorloven onze pogingen op te geven - niet zolang er raketten worden afgeschoten op onschuldige Israëliërs, en zolang zoveel Palestijnse kinderen omkomen in Gaza."

Iran

Obama riep Iran op om een oplossing na te streven van de "nucleaire kwestie". Volgens hem is het mogelijk dat Iran een oplossing vindt waarbij het land voldoende energie heeft en tegelijk de wereld garandeert dat zijn nucleaire programma vreedzaam is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl