NOS VoetbalAangepast

Diederik Boer en de rode Ajax-draad

Diederik Boer is een Zwolle-man in hart en nieren. Maar ondertussen stuift Ajax als een rode draad door zijn carrière. Sterker, vanavond, op de dag dat Boer zijn 34ste verjaardag viert, maakt de doelman in de bekerwedstrijd tegen de amateurs JOS zijn debuut voor de Amsterdamse club.

Pink

Het vooruitzicht op een optreden in het betaald voetbal, laat staan een serie van inmiddels al meer dan driehonderd wedstrijden op profniveau, lijkt ver weg als de 12-jarige Boer een tennisballetje van een dak plukt en tijdens de klauterpartij naar beneden uitglijdt. Hij blijft met zijn hand achter een stang hangen en verliest zijn pink...

Het gemis van de vinger belet de speler van Flevo Boys in Emmeloord er niet van de keepershandschoenen weer aan te trekken. Het weerhoudt de scouts van - toen nog - FC Zwolle er evenmin van het jeugdige talent naar de hoofdstad van Overijssel te halen.

Boer beweert nooit last te hebben gehad van zijn handicap. "Ik kan mij voorstellen dat je zonder duim wel een probleem hebt, maar voor mij was er nooit een belemmering. Ik ben ook niet anders gaan keepen."

Geduld

Hoewel hij sinds het seizoen 1995/1996 onder contract staat bij FC Zwolle, duurt het tot 8 maart 2003 voordat Boer zijn debuut maakt in het betaald voetbal. En daar komt voor het eerst Ajax om de hoek kijken in zijn profloopbaan. Het wordt geen glorieus optreden: de landskampioen uit Amsterdam weet de 23-jarige sluitpost vijf keer te passeren: 0-5.

Daarna moet de tweede man achter vaste keeper Johan van der Werff weer het nodige geduld opbrengen. Als FC Zwolle in 2004 Jelle ten Rouwelaar huurt van PSV, zinkt hem de moed in de schoenen. Hij overweegt serieus zijn profbestaan op te geven en te gaan studeren. De clubleiding weet hem echter op andere gedachten te krijgen; het vertrouwen in de keeper is groot.

Het blijken geen loze woorden te zijn: vanaf het seizoen 2005/2006 staat Boer als een rots in het Zwolse doel. Het begin van een indrukwekkende serie, die eind 2012 een mijlpaal met een opmerkelijk tintje beleeft.

Boer werkt dan zijn 250ste competitiewedstrijd af voor de Blauwvingers die net promotie naar de eredivisie achter de rug hebben en sindsdien als PEC Zwolle door het leven gaan. Opvallend genoeg is opnieuw Ajax de tegenstander. Maar andermaal blijft een feestje uit: de gasten zijn deze keer met 4-2 te sterk.

Zoete wraak

De wraak van Boer en PEC Zwolle is zoet. Die komt op 20 april van dit jaar: de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip. Ajax komt al snel op voorsprong, maar vervolgens wordt de ploeg die op weg is naar zijn 33ste landstitel compleet van de mat gespeeld. Na negentig minuten staat er 5-1 op het scorebord.

PEC Zwolle doet het in de aanloop naar het nieuwe competitieseizoen nog eens dunnetjes over door ook de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal te winnen. Opnieuw ten koste van Ajax, dat in de eigen Arena een 1-0 nederlaag te slikken krijgt.

De beide hoofdprijzen sieren de erelijst van de trotse Boer, die nog een volgende verrassing te wachten staat. De doelman sprak rond de bekerfinale al zijn hoop uit ooit nog eens tweede doelman bij een topclub te zijn. Die droom wordt akelig snel realiteit. En opnieuw is daarbij een voorname rol weggelegd voor Ajax, dat de doelman aantrekt als vervanger van de naar Feyenoord vertrokken Kenneth Vermeer.

Ajax-trainer Frank de Boer heeft er de gewoonte van gemaakt zijn reservekeeper te laten opdraven in het nationale bekertoernooi. En zo zal ook vanavond geschieden als de Amsterdamse club in het Olympisch Stadion aantreedt tegen JOS. De uitwedstrijd wordt voor Diederik Boer zijn officiële debuut voor Ajax. Een prachtcadeau op zijn 34ste verjaardag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl