Mensenhandelaren worden steeds harder aangepakt. De rechter legt hun vaker een celstraf op en de duur van die straf is de afgelopen jaren langer geworden. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer.

Ze onderzocht de cijfers van het Openbaar Ministerie en slachtofferorganisatie CoMensha over de jaren 2009-2013.

Sinds 2010 neemt de duur van een opgelegde onvoorwaardelijke celstraf toe. In dat jaar werd gemiddeld 1 jaar en 8 maanden opgelegd. Vorig jaar was dat 2 jaar en 2 maanden. In 2009 werd een nieuwe wet aangenomen, waardoor mensenhandelaren zwaarder bestraft kunnen worden.

Nederlanders

Tussen 2007 en 2011 werd 50 tot 60 procent van de verdachten van mensenhandel veroordeeld. In 2012 en 2013 was dat percentage meer dan 70.

De meeste slachtoffers van mensenhandel hebben de Nederlandse nationaliteit. Daarna komen Roemenen, Hongaren en Bulgaren. Ze moeten meestal werken in de seksindustrie.

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen informeert de regering over de aard en omvang van mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen in Nederland.

STER reclame