Ontgoocheld en vol vragen kwam Ellen van Dijk over de finish in de individuele tijdrit bij de WK wielrennen. De wereldkampioene van vorig jaar werd slechts zevende en heeft geen goed woord over voor zichzelf.

"Het voelde zó slecht" en "ik dacht echt: wat doe ik hier?", liet ze optekenen. Of: "ik was niet vooruit te branden".

Van Dijk wilde de regen niet als excuus gebruiken, de oorzaak voor haar slechte prestatie ligt volgens haar op het mentale vlak. "Mijn benen voelden goed, ik was er klaar voor. Ik denk dat ik mezelf gewoon de put in praatte", zei ze.

Groot contrast

Het contrast kon niet groter zijn tussen vorig jaar en nu. "Het plaatje klopt helemaal. Vorig jaar scheen de zon in Florence, nu giet het hier en rijd ik als een krant. Een natte krant."

De meeste van Van Dijks concurrenten reden niet in de regen. "In de afdaling nam ik ook geen risico's meer. Dat was het allemaal niet meer waard. Daar verloor ik zo vijftien seconden", aldus de renster.

Regen geen excuus

De slag had Van Dijk al verloren voor het begon te regenen. "Onderweg voel je natuurlijk wel dat het niet lekker loopt. Vooral op die hele lange brede baan was ik niet vooruit te branden. Ik dacht echt: wat doe ik hier?"

"Ik hoorde onderweg dat ik vijftien seconden achter lag op Anna Solovej, maar vorige week reed ik meer dan een minuut harder", vervolgde ze. "Nou, ik dacht: wat is er met mijn benen? Wat kan er in een week veel veranderen."

Weinig moraal

Van Dijk kon zichzelf geen moed inpraten. Integendeel, ze praatte zichzelf naar beneden. "Ja, je moraal zit helemaal onder in je overschoentje. Ik dacht dat ik voor plek twintig reed. Het voelde zó slecht."

STER reclame