NOS NieuwsAangepast

Nederland op drie na rijkste land

De inwoners van Nederland behoren tot de rijkste ter wereld. Met een gemiddeld netto vermogen van 71.430 euro staat Nederland in 2013 op de vierde plaats. Zwitserland staat wederom op nummer 1. De Verenigde Staten en België zijn tweede en derde.

Verzekeraar Allianz heeft een en ander becijferd in het jaarlijkse Global Wealth Report. In het vermogen worden spaargeld, beleggingen, huizenbezit en -schuld meegenomen.

Rijker

Nederland staat één plaatsje hoger dan in 2012. De Nederlandse inwoner is vorig jaar namelijk ruim 2600 euro rijker geworden.

In Zwitserland groeide het vermogen met ruim 6 procent aan naar gemiddeld 146.540 euro. De Amerikaanse inwoners zagen het vermogen met meer dan 14 procent toenemen naar 119.570 euro.

Onderaan de lijst die de verzekeraar heeft bekeken bungelen India, Servië en Indonesië. Hekkensluiter is Kazachstan met een gemiddeld vermogen per inwoner van 508 euro.

118 biljoen

De hele wereld is vorig jaar rijker geworden. Het totale particuliere vermogen van huishoudens steeg met bijna 10 procent naar een recordhoogte van 118 biljoen euro, vooral dankzij de stijgende beurskoersen in Japan, de VS en Europa.

De vermogensgroei in Europa loopt echter achter op andere landen, onder meer door de lage rente. De lage rente is wel gunstig voor de schuldenlast van Nederlandse huishoudens, zegt hoofdeconoom Michael Heise van Allianz.

Besparing

De Nederlandse schuld per inwoner is onder meer door de hypotheekschuld twee keer zo hoog als het gemiddelde in de eurozone, en bedroeg gemiddeld 50.180 euro. Dankzij de lage rente werd in de voorbije vier jaar 2,3 miljard euro ofwel 140 euro per inwoner bespaard.

Door de lage rente levert het spaargeld wel minder op, maar omdat er minder krediet is verleend daalden ook de rentebetalingen. De Zuid-Europese landen profiteren er nog meer van. Duitse spaarders verliezen juist vermogen door de lage spaarrente. Duitsland staat op de 16e plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl