NOS NieuwsAangepast

Ebola breidt zich onverwacht snel uit

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Als er niet heel snel ingegrepen wordt gaat de groei van ebola exponentieel door en zullen er begin november meer dan 20.000 mensen besmet zijn. Dat staat in een artikel van het Ebola Response Team van de WHO dat vandaag verschenen is in de New England Journal of Medecine (NEJM).

Tot nu toe ging de WHO ervan uit dat het totaal aantal besmettingen tot 20.000 kon oplopen voor de uitbraak onder controle is. Dat aantal lijkt dus veel eerder bereikt te worden dan tot nu toe verwacht werd.

"Drastische maatregelen"

De WHO-experts schrijven. (.pdf) dat "verwacht mag worden dat zonder drastische verbeteringen in de maatregelen voor de beheersing en preventie van ebola-infecties, de aantallen besmettingen en doden in de komende maanden verder zullen stijgen van honderden naar duizenden per week".

Het opsporen van contacten van (mogelijk) besmette mensen moet veel sneller en grondiger gebeuren om de uitbraak af te remmen. Hetzelfde geldt voor het isoleren van patiënten en het veilig begraven van slachtoffers.

Ook de voorlichting over ebola aan de betrokken gemeenschappen moet drastisch versneld en verbeterd. Daarvoor is veel inzet en geld nodig van internationale partners.

Economische problemen

Liberia, Sierra Leone en Guinee zien de economische problemen als gevolg van de uitbraak dagelijks toenemen. De normale gezondheidszorg in de landen werkt nauwelijks meer met als gevolg dat veel mensen sterven aan gemakkelijk te genezen aandoeningen of bijvoorbeeld bij bevallingen, doordat er geen artsen beschikbaar zijn.

Bij exponentiële groei neemt een hoeveelheid in een bepaalde tijd toe met een constante factor . Twee wordt vier. Vier wordt acht en zo verder. Vooral in Liberia neemt het aantal ebola-besmettingen snel toe.

De wetenschappers gebruiken in hun artikel de data van 14 september. Ruim een week later is het aantal geregistreerde besmettingen al weer met zo'n 1400 gevallen gestegen tot bijna 5900. Dat is een stijging van ruim dertig procent. Het aantal doden nam toe met 500 tot 2800, een stijging van achttien procent.

De onderzoekers schrijven in hun artikel dat zonder ingrijpen het aantal ebola-gevallen in Guinee in zestien dagen verdubbelt. In Liberia duurt dat 24 dagen en in Sierra Leone dertig dagen. Op 2 november zou het totaal aantal besmettingen dan op ruim 20.600 komen te liggen.

Hogere sterfte

Van alle bevestigde ebola-patiënten is 71 procent overleden. Daarbij is er geen onderscheid in geregistreerde sterfte in Guinee, Liberia en Sierra Leone. De sterfte onder ebola-patiënten in ziekenhuizen is met 64 procent wat lager. Onder artsen en verpleegkundigen die ebola hebben opgelopen varieert de sterfte van 56 procent in Guinee naar 80 procent in Liberia.

Patiënten van boven de 45 jaar hebben een ongeveer vijf keer hoger kans om te sterven dan patiënten tussen de 15 en 44 jaar en drie keer hoger dan kinderen onder de 15. Mannen en vrouwen worden in de officiële statistieken ongeveer even hard getroffen door ebola.

De cijfers waarover de WHO beschikt zijn lang niet compleet. De organisatie gaat ervan uit dat de werkelijke aantallen patiënten en doden een factor twee tot vier hoger liggen dan de geregistreerde aantallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl