NOS NieuwsAangepast

Silicon Valley aan de Eems

Google vestigt zich aan de Eems | ANP/AFP (fotobewerking NOS)

Google gaat een gigantisch datacenter neerzetten in de Eemshaven in Groningen. Met het grapje is een investering van 600 miljoen euro gemoeid. Gisteren ging het gerucht dat Apple zich aan de Eemshaven zou vestigen, maar het is dus die andere reus.

Er gaan 1000 mensen werken aan de bouw ervan. Als het datacenter in 2016 klaar is, levert het 150 permanente banen op. Het is het vierde datacenter van Google in Europa.

Privacy

In het centrum worden dus data opgeslagen, van wie of wat is niet bekend. Maar welke privacyregels gelden voor die data? De privacyregels die gelden voor de 'nationaliteit' van de data, zegt internetjurist Arnoud Engelfriet. Niet de locatie van het datacentrum is dus belangrijk, maar van wie de gegevens zijn en diens nationaliteit.

Eems = toplocatie

De Eemshaven is een interessante locatie voor de bouw van datacentra, omdat er in de buurt een belangrijke trans-Atlantische glasvezelkabel binnenkomt. Ook zijn er energiecentrales en een groot windmolenpark, waardoor er een stabielere energievoorziening is dan in de Randstad.

Hoe zouden ze daar bij Google achter zijn gekomen?

Zou Google het zo hebben gedaan? pic.twitter.com/Ub8FtRdbjt Martijn vander Zande (@vanderzande) 23 september 2014

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl