Google gaat een gigantisch datacentrum neerzetten in de Eemshaven in Groningen, een investering van 600 miljoen euro.

Er gaan 1000 mensen werken aan de bouw ervan. Als het datacenter in 2016 klaar is, levert het 150 permanente banen op. Er is onder meer werk voor computertechnici, elektrotechnici, cateringmedewerkers en beveiligingspersoneel.

Geheim

Het is het vierde datacentrum van Google in Europa. Er is twee jaar in het geheim gewerkt aan de komst van het centrum. Google heeft 44 hectare aan grond aangekocht. Op ongeveer 15 hectare daarvan komt het nieuwe centrum. Dat zijn ongeveer 22 voetbalvelden. Google heeft dus nog ruimte over om uit te breiden.

In Eemshaven staat al een kleiner datacentrum van Google van 100.000 servers. Dat gebruikt even veel stroom als 80.000 huishoudens. De omvang van het bestaande complex is één hectare (anderhalf voetbalveld).

Glasvezelkabel en windmolenpark

De Eemshaven is een interessante locatie voor de bouw van datacentra, omdat er in de buurt een belangrijke trans-Atlantische glasvezelkabel binnenkomt. Bovendien zijn er verschillende energiecentrales en een groot windmolenpark, waardoor er een stabielere energievoorziening is dan in de Randstad.

Minister Kamp, aanwezig bij de persconferentie in de Eemshaven, zegt zeer blij te zijn met de komst van het datacentrum. Hij verwacht dat in navolging van Google meer tech-bedrijven zich daar zullen vestigen.

STER reclame